Кунг Фу

Къщата за четящи хлапета организира занимания по Кунг Фу, подходящи за най-малките (деца над 4 г). Източното бойно изкуство Кунг Фу съчетава дихателни практики с изящни движения, които развиват двигателната култура на практикуващите от най-ранна възраст. Децата, които се занимават с Кунг Фу развиват по-добра:

  • Координация;
  • Дисциплина;
  • Устойчивост на вниманието;
  • Самочувствие;
  • Гъвкавост;
  • Физическа сила.

Заниманията са с продължителност 45 мин. и включват: дихателна практика, разгряваща подготовка на тялото, основни Кунг Фу техники, формени упражнения и практическо приложение на основните техники с тренировъчни кожени лапи.
Водещият на групата е Явор Атанасов, младши инструктор от клуб по бойни изкуства „Сянката на мъдреците“, член на Българската Федерация по УШУ. През годините на своята практика Явор е печелил медали от клубни и републикански съзтезания и има богат години опит в преподаването на деца.

Приказна йога за деца

Йога е най-древната наука за живота, възникнала преди хилядолетия в Индия. Според философията й емоциите, интелектът и действията съставляват трите движещи сили на тялото. Балансирането между тях спомага цялостното развитие на човека. Заниманията с нея от най-ранна възраст съчетават и развиват едновременно тялото, ума и духа на детето. Ако прибавим към това и мъдростта на източните приказки, можем да превърнем часовете по йога в приятно и вълнуващо преживяване дори за най-малките.

Детска къща „Приказка без край“ предлага нова и забавна програма „Приказна йога за деца”, която умело вплита йога позите в сюжета на занимателни истории от източните народи за чудни герои, животни или растения. Приказките помагат на опитния йога инструктор Мария Шипочка да задържи детското внимание и същевременно да приучи децата към изкуството на йогата.

За да подсили ползите от срещата с Изтока, Мария запознава децата с ценностите и философията на източните култури. Това става чрез кратки беседи и разговри за основни човешки емоции, приятелството, враждата, завистта и други значими за детското възпитание теми.

Това първо докосване до йога цели да подобри детската моторно-двигателна култура, да подсили вниманието, да развие въображението и позитивното креативно мислене, но и да обогати детската духовна култура.

Заниманието е с продължителност 60 минути. След края му йога инструкторът предоставя възможност за свободна игра на децата под негово наблюдение и напътствие.