Музиката е универсален език, близък до децата. Затова Къщата за четящи хлапета предлага на малките си посетители музикално ателие „Приказки по ноти“, насочено към музикално възпитание на деца над 2 г.

По време на заниманието децата навлизат в света на музиката чрез приказки и театрални етюди, разказани в звук и мелодия. В ателието децата се запознават с различни видове инструменти и тяхното звучене, участват в подвижни музикални игри и забавления. Малките участници разучават нови песни, но и изпълняват музикални задачи, които имат за цел да развият музикалния им слух, паметта и чувството за ритъм.

Част от заниманията с децата по време на ателието се случват в атмосферата на популярни музикални класически произведения, джаз, народна музика, съобразени с детската възраст.

Заниманията с музика от най-ранна възраст имат доказан ефект за детското развитие – подобряват умението за концентрация на детето, емоционалната интелигентност, усъвършенстват дихателната функция и координацията на тялото.
Музикалното ателие e с водещ Цвети Мишкова – Цветоплети.